Billede af Kay Xander Mellish fra hendes foredrag hvor hun giver tips til at finde job i Danmark

Tillid er nøglen til den danske arbejdsplads – Tips til at finde job i Danmark

Forfatteren til How to Live in Denmark giver tips til at finde og bibeholde et job i Danmark

Det hele handler om tillid, fortalte forfatter og foredragsholder Kay Xander Mellish et publikum på 200 kursister fra IA Sprog torsdag den 21. september.

”Det danske samfund bygger på tillid,” sagde Kay. ”Danskere vil gerne stole på dig, og det gør de, med mindre du giver dem grund til andet. For at opnå succes på en dansk arbejdsplads, må du derfor være fuldstændig troværdig, og vise at et ord er et ord.”

Kay er forfatter til bogen How to Live in Denmark Working in Denmark - foredrag med Kay Xander Mellishog nu også How to Work in Denmark, der
udkommer i 2017. Hun er ligeledes stemmen bag den gratis podcast How to live in Denmark.

Eventen på IA Sprog var designet til at give kursisterne konkrete råd til jobsøgning i Denmark og hjælp til at opnå succes på jobbet.

”I en arbejdssituation betyder denne tillidskultur at der er forholdsvis lidt supervision på jobbet. Når du bliver ansat, stoler din chef på at du på egen hånd vil udføre opgaven inden for den tidsfrist du har fået.”

”Hvis du løber ind i problemer, bør du altid bede om hjælp. Danskere vil med glæde hjælpe dig men de vil nødigt fornærme dig ved proaktivt at antyde at du ikke kan klare det selv. Du skal altså selv bede om assistance hvis du har brug for det.”

Tænk på dig selv som stærk

Mange udlændinge føler sig magtesløse når de søger arbejde i Danmark. Men det er vigtigt at se sig selv som en ressource arbejdsgivere har brug for, og som de vil blive glade for.

”Der er nogen der har brug for lige netop det du kan tilbyde – faktisk har de måske problemer med at drive deres forretning uden det du kan,” siger Kay. “Den bedste tilgang er at finde frem til de specielle færdigheder du har – færdigheder som en dansker måske ikke har – for så at netværke og lave så meget research som muligt for at finde nogen der har brug for disse færdigheder.”

Slide: Jobsøgning i Danmark - Den hemmelige opskrift
Jobsøgning i Danmark – slide fra Kay’s foredrag

Det kan gøres så enkelt som at dele flyers ud i lokalområdet om rengøring eller madservice, eller så komplekst som at opbygge et netværk – personligt og online – til jobs der kræver mere uddannelse.

Kay anbefaler at folk der søger stillinger på højt niveau udnytter de sociale medier fuldt ud og især LinkedIn og Facebook (Twitter er ikke lige så populært i Danmark).  At opslå indsigtsfulde, intelligente kommentarer til ting der er relevante i forhold til eget fagområde, hjælper jobsøgere med at slå deres navn fast og etablere forbindelser.

”Hvis du er særlig interesseret i bestemte virksomheder, giver det god mening at opsætte Google Alerts så du løbende får de sidste informationer om deres nye projekter og initiativer.”

”At søge proaktivt efter et job der passer til dine kvalifikationer, virker meget bedre end en ansøgning på et online jobopslag som ofte har hundredvis af ansøgere,” fortalte Kay tilhørerne.

”Der er virksomheder der ikke er klar over at de har brug for én som dig, før du kontakter dem. Skriv konkret til hver enkelt virksomhed om hvad du kan tilbyde den specifikke virksomhed, og få det engelske dobbelttjekket af en billig online-service som for eksempel fiverr.com.”