En pige på gul baggrund som går og spekulerer på om gratis dansk er den bedste mulighed

Gratis dansk igen. Hvad nu?

Måske har du hørt, at det igen vil være muligt at tage gratis danskkurser fra 1. juli 2020. Og måske har du spekuleret på, om dette også vil være tilfældet hos IA Sprog.

Nyheden er korrekt. Det gælder dog ikke for IA Sprog. Det gælder kun for de kommunale danskkurser i København.

Vi vil gerne opridse nogle fakta om den nuværende situation på markedet for danskkurser for at give dig en nogenlunde klar idé om forskellen på private og kommunale danskkurser, så godt vi kan. IA Sprog har mere end 40 års erfaring som sprogcenter i København, og vi har derudover leveret danskkurser i høj kvalitet til universiteter og private virksomheder i mere end 10 år. Indtil efteråret 2018 var IA Sprog et af de tre kommunale sprogcentre i København. Men i 2018 tabte vi og de to andre udbuddet i Københavns Kommune, hvor økonomi blev vægtet med 70 % og kvalitet blev vægtet med 30 %. Hvis kvalitet havde været første prioritet, ville IA Sprog have vundet udbuddet, da Københavns Kommune vurderede IA Sprog’s kvalitet højere end de vindende skoler. Det næste udbud finder sted om 2 år. Siden udbuddet har IA Sprog tilbudt danskkurser på det private marked, og det har faktisk givet frihed, nye muligheder og en spændende udvikling.

Hvad vi stræber efter at levere hos IA Sprog

 • Danskkurser i høj kvalitet med passion for konstant at udvikle kurserne, så de er relevante, effektive og spændende.
 • Danskundervisning, som kombinerer sprogindlæring på højt niveau med aktuelle emner fra den offentlige debat, som er relevante for højtuddannede voksne samt masser af information om dansk kultur.
 • Best practice når det gælder digital læring. Det virtuelle klasserum har vist sig at være effektivt for vores kursister gennem de seneste måneders corona-nedlukning. Derfor fortsætter vi med at tilbyde Online danskkurser i efterårssemesteret 2020.
 • Intensive danskkurser, som er særligt udviklet til at matche højtuddannedes behov. Kurserne er velegnede til internationale borgere, som har behov for at lære dansk på et højt niveau og opnå en korrekt dansk udtale hurtigt.
 • Et inspirerende læringsmiljø, hvor du kan mødes og netværke med andre internationale borgere som dig selv.
 • Åben og løbende kommunikation mellem kursister og lærer – masser af feedback.
 • Dygtige og veluddannede lærere med mange års erfaring som danskundervisere for højtuddannede kursister – såvel begyndere som øvede.
 • Et spændende udvalg af kurser og niveauer herunder bl.a. Danskkurser for tyskere og PD3 Brush up med flere.

Kvalitet fremfor administrativt bøvl

Som privat sprogskole har vi fået mere frihed til at fokusere på kvalitet og mindre på administrativt bøvl.

 • Kurser uden tidsrestriktioner, ingen 5-års begrænsning, intet pres for at begynde på dansk tidligt.
 • Moduler uden tidsbegrænsning, intet klippekort.
 • Kurser, hvor man har lov at holde pauser mellem hver modul, når man vil.
 • Kurser uden formelle fremmødekrav.
 • Kurser uden depositum – og dermed intet bøvl med refusion.
 • Intet krav om CPR-nummer før kursusstart.

Kommunale danskkurser

Fra juli 2020 bliver danskundervisning gratis igen på de kommunale danskkurser. Det gælder for kursister med et dansk CPR-nummer, som ikke har opbrugt deres fem års ret til danskuddannelse.

Depositum

Dog kræves der fortsat et depositum på 2000 kr. for at deltage på de gratis danskkurser fra juli 2020, og det er vigtigt at være opmærksom på de mange kriterier der skal opfyldes, før man kan få sit depositum tilbage. 

5-års grænse

På de offentligt betalte sprogskoler har du ret til danskkurser i op til 42 måneder (3 ½ år) inden for en femårsperiode. Femårsperioden begynder, når du ankommer til Danmark. Hvis det tager dig længere tid at lære dansk, er du på egen hånd med hensyn til danskkurser.

Klippekort

Du skal afslutte hvert danskkursus inden for en bestemt periode, som er beskrevet i klippekortsystemet for dansk. Du har ét klip per modul af forskellig længde. Dvs. du har 3½ år til alle 6 moduler inklusive Studieprøven, hvilket giver dig 2 år og 9 måneder til at gennemføre modul 1 til 5 (PD3-niveau).

Pauser

Hvert modul er normeret til et bestemt stykke tid. Hvis du er ude af stand til at afslutte et modul og bestå testen inden for den normerede tid, begynder du automatisk at bruge dit klip til det næste modul. Dette klip kommer du så til at mangle i slutningen af dit danskuddannelsesforløb.

Derfor kan det være svært at tage pauser i løbet af et modul, for eksempel hvis du har ekstra travlt på studiet eller jobbet, eller hvis du skal ud at rejse. Det er heller ikke altid muligt at gentage et modul, hvis du for eksempel har været i udlandet og gerne vil genopfriske dit danske, før du begynder på næste modul.

FVU er ikke gratis dansk!

FVU er stadig gratis, men det er ikke for alle. FVU står for ’forberedende voksenundervisning’, og det er ikke et danskkursus i traditionel forstand. Det er en misforståelse at tro, at FVU er en genvej til gratis dansk. FVU er derimod et tilbud til voksne, som har behov for opkvalificering i relation til arbejdsmarkedet. Og på FVU bliver du dygtigere til at læse og skrive dansk. For at blive optaget på FVU skal du kunne noget dansk i forvejen. (Du skal have et niveau svarende til A1 i skriftligt dansk og A2+ i mundtligt dansk.) Når du tilmelder dig FVU hos IA Sprog, hjælper vi med at afdække om du har det rigtige niveau. Vi starter nemlig altid med en screening.

FVU

Leder du efter et danskkursus for højtuddannede?

Vi håber, at vores information vedrørende gratis dansk har været nyttig, og vi vil med glæde byde dig velkommen på vores danskkurser på Hejrevej tæt på Nørrebro Station med både Metro, S-tog og busser. Du er også velkommen på vores online danskkurer, hvor du kan deltage uanset, hvor i verden du befinder dig. Og sidder du med ansvaret for HR & udvikling, hjælper vi dig gerne med danskkurser på arbejdspladsen eller på jeres uddannelsesinstitution.

Danskkurser