Foto af Dimple Kakkad.

Sådan fik Dimple mod på at søge arbejde i Danmark

Dimple Kakkad deltog i et mentorprogram etableret af IA Sprog i samarbejde med konsulentvirksomheden Accenture. Det hjalp hende til at finde et job som svarede til hendes kvalifikationer.

IA Sprog har etableret et mentorprogram i samarbejde med konsulentvirksomheden Accenture der har dansk hovedsæde i Ørestaden. Programmet består af en række fælles møder med fokus på ansøgning og cv, og alle kursister øver sig i jobinterview på dansk. Samtidig har hver kursist sin egen mentor til at sparre med.

I 2014 deltog en gruppe kursister fra IA Sprog, og en af dem var Dimple Kakkad der gik i en aftenklasse på Danskuddannelse 3 modul 4. I fire måneder arbejdede hun tæt sammen med Nihad Bihorac, managementkonsulent hos Accenture. Her fortæller de begge hvad de fik ud af samarbejdet.

Fik styrkerne til at stå skarpt frem

“Jeg har arbejdet som mainframeudvikler i syv år i Indien og Singapore, og jeg er meget karriereorienteret,” fortæller Dimple. ”I den tid jeg havde søgt job i Danmark, kunne jeg ikke forstå at jeg ikke fik et selvom jeg var til samtale flere gange.”

Da Accenture netop er en it-virksomhed, tænkte Dimple at en mentor herfra sikkert kunne give hende brugbar feedback og perspektiv til at forstå hvordan hun kunne forbedre sin jobsøgning i Danmark.

“Allerede de to første møder om cv og ansøgning hjalp mig meget. Det var endda før jeg havde fået en mentor. Så blev Nihad min personlige mentor. Jeg var meget imponeret over hans ro og selvtillid, og sådan en mentor ville jeg gerne have. Vi passede rigtig godt til hinanden. Der var ingen barrierer når vi talte sammen,” beretter Dimple.

I starten hjalp Nihad med Dimples danske cv. Hun syntes egentlig cv’et var godt nok, men Nihad havde mange forslag til hvordan det kunne blive endnu bedre. Blandt andet viste han, til Dimples store overraskelse, sit eget cv til inspiration.

”Det betød meget for mig at han havde tiltro til at jeg nok skulle finde et arbejde. Vi snakkede om at jeg faktisk havde en rigtig god erhvervserfaring, men at det ikke fremgik ordentligt af mit cv. Nihad hjalp mig med at få et bedre blik for min egne styrker så de kom til at stå helt skarpt frem i mit cv,” fortæller Dimple.

Erfaring, netværk og viden

Nihad kom ind i billedet da han blev opfordret til at melde sig som mentor. Det ville han gerne. Blandt andet fordi han så det som en mulighed for at gøre en forskel på det nære plan, som eksempelvis i forbindelse med sit daglige professionelle arbejdsliv.

”Jeg har selv en anden etnisk baggrund end dansk, og jeg havde hørt at flere af kursisterne havde en lignende baggrund. Det fik mig til at tænke at her kunne jeg måske gøre en reel forskel,” fortæller Nihad.

“Jeg kunne identificere mig med det her program fordi for ca. 15 år siden da jeg selv var studerende og endnu ikke havde arbejde, godt kunne have brugt lidt hjælp til at komme i gang med det jeg gerne ville. Jeg tænkte at jeg ville være god til at hjælpe andre når jeg selv havde været i samme situation,” siger Nihad.

Han valgte at være mentor for Dimple fordi hun gerne ville arbejde inden for et område, hvor Nihad selv har både erfaring, netværk og en god viden – blandt andet om hvordan it-virksomheder opererer. Dimple følte at hun havde tabt sin selvtillid, men Nihad gav hende ros og mindede hende om den virkelig gode erhvervserfaring hun havde med i bagagen.

Fik meget ud af at være mentor

“Vi talte om alle ting,” fortæller Dimple. ”Jeg tænkte for eksempel at jeg ville være tilfreds hvis jeg kunne få et job hvor jeg bare kunne bruge et udsnit af mine kompetencer. Men Nihad holdt fast i at jeg sagtens kunne få et godt job, der passede til mine kvalifikationer.”

“Det var jo ikke bare fordi jeg kunne hjælpe med det faglige,” supplerer Nihad. ”Det handlede også om kemi, og jeg tror at jeg hjalp hende med at blive mere struktureret i sin måde at gribe tingene an på og sin tilgang til at søge job i Danmark. Eksempelvis i forhold til at være optimalt forberedt til samtalen, tilpasse ansøgning og cv til stillingsopslaget og sætte sig ind i hvad modtagerne af ansøgningen tænker,” siger Nihad som også selv har fået meget ud af at være mentor.

”Hvis man giver noget videre så får man som regel noget igen. For det første bliver man klogere og mere opmærksom på sine egne kompetencer når man lærer noget fra sig. Man bliver simpelt hen kvikkere og skarpere. Og for det andet lærer man en masse nye ting. Jeg fik for eksempel ny viden om teknologiindustrien, og jeg lærte meget om Indien. Desuden har jeg jo lært et fantastisk menneske at kende,” siger Nihad.

“Nihad gav mig ny selvtillid. Han transformerede sin selvtillid til mig. Det vil jeg ikke glemme,” fortæller Dimple som allerede kort tid efter forløbet fik fast ansættelse inden for sit fag. Nu vil hun gerne hjælpe andre som hendes mentor har hjulpet hende.