Den fonetiske tegnsætning

Lyden af et komma

Når vi skriver, bruger vi komma, punktum, udråbstegn og så videre. Men når vi taler, hvad er så lyden af de tegn? Denne strøtanke skulle blive Victor Borges største succes.

Victor Borge var en folkekær dansk-amerikansk entertainer og musiker. Han blev født i København i 1909 af Bernhard og Frederikke Rosenbaum der begge var musikere. Hans borgerlige navn var Børge Rosenbaum der senere blev til det mere kunstneriske Victor Borge.

Som kun 15-årig blev Victor Borge optaget på Musikkonservatoriet hvor han studerede klassisk musik. Han blev pianist, hvilket han senere kombinerede med komikken, en slags klaverklovn. Dette blev hans varemærke – han spillede klaver, fortalte vittigheder og frem for alt brugte han publikums reaktioner. Han optrådte i adskillige revyer i Danmark, og han fik sit gennembrud i 1937 på Bellevueteatret.

Fra Danmarks sjoveste til verdens sjoveste

I 1940 blev Borge dog nødt til at forlade Danmark på grund af den nazistiske jødeforfølgelse, og han slog sig ned i USA. Livet dér var absolut ikke let til at starte med: Borge kunne ikke ét ord engelsk, og han havde kun lige til dagen og vejen. Men blot to år efter kom der fuldt blus på hans karriere. I 1941 deltog han i Bing Crosbys radioshow The Kraft Music Hall Radio Tour. Dette program havde millioner af lyttere over hele USA, og efterfølgende ville alle vide hvem denne sjove dansker var.

Derefter tog tingene rigtig fart. Borge kom med i flere populære amerikanske tv-shows, og i 1948 blev han amerikansk statsborger. Ydermere optrådte han i film med blandt andet Frank Sinatra, og i 1950erne brød han igennem med sit one-man-show Comedy in Music. Det show blev spillet på Broadway i New York, og Borge slog rekord med 849 udsolgte forestillinger på halvandet år.

The New York Times kårede ham i 1953 til at være verdens morsomste mand.

Den fonetiske tegnsætning

Et af Victor Borges absolut mest berømte og elskede numre er den fonetiske tegnsætning. Han mente at folk ikke altid forstår hinanden, når de taler sammen. Det er nemmere at få et budskab igennem på skrift, da man kan bruge de forskellige tegn til at understrege budskabet. Derfor bør man også bruge de forskellige tegn i tale. Ud fra dette opfandt Borge sit bud på hvordan de forskellige tegn såsom komma, punktum og udråbstegn ville lyde i tale. Nummeret blev en kæmpe succes da det udstrålede hans særlige talent for at kombinere musikalitet og underspillet humor.

”Smilet er den korteste afstand mellem to mennesker”

Mange vil kende Borges citat ”smilet er den korteste afstand mellem to mennesker”. Det udtrykker at alle mennesker kan komme tættere på hinanden – blot ved at smile. Han fik unægteligt mange mennesker til at smile og grine, men livet som komiker var ikke lutter lagkage for Borge. Han arbejdede meget hårdt og kæmpede med anmeldere der mente at han var for ensidig. Borge havde også et ry for at være umedgørlig både i privaten og i arbejdslivet. I 2014 udkom en biografi om ham, Victor Borge – mennesket bag smilet. Biografien fortæller om hans fantastiske, men også hårde liv som del af eliten inden for international underholdning.

Det sidste punktum

Victor Borge døde i 2000, 93 år gammel, i sit hjem i Connecticut, USA. Han fik et eftermæle som et af de sjoveste mennesker der har levet, og mange danskere er stolte af at han var en af vores. Borge fik opkaldt en plads efter sig, den ligger på Østerbro i København.

Se et lille filmklip med Victor Borge om den fonetiske tegnsætning:


Kilder:

Berlingske:
http://www.b.dk/kultur/nu-har-han-faaet-en-biografi.-han-ville-sikkert-blive-rasende-paa-den

Jyllandsposten: 
http://jyllands-posten.dk/kultur/ECE3453840/JP-anmeldelse-Victor-Borges-brogede-liv/

Kristeligt Dagblad:
http://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/historien-om-b%C3%B8rge-der-blev-til-borge