Indiske Sunilkumar Puppala: "det største har været at kunne tale dansk til jobsamtale"

Det største har været at kunne tale dansk til en jobsamtale

Indiske Sunilkumar Puppala var klar over at det var meget vigtigt at blive god til dansk, og derfor begyndte han som kursist på Danskuddannelse 2 i september 2012.

”Det er sjovt at lære dansk, ikke mindst fordi der er stor forskel på hvordan man skriver og taler sproget. Og jeg er meget glad for at lære dansk på IA Sprog. Så selvom jeg er flyttet til Ishøj, er jeg fortsat med at gå her,” fortæller Sunilkumar.

”IA Sprog er meget fleksibel, og man kan let skifte hold fra aften- til dagundervisning. Desuden er lærerne fantastisk venlige og hjælper kursisterne med at forstå og lære dansk hurtigt. Blandt andet er de gode til at komme med alternative forslag hvis man gerne vil lære mere dansk på andre måder end i undervisningen.”

Taler ‘Østens italiensk’

Sunilkumar Puppala er 31 år gammel, født i Indien og taler telugu. Et sprog englænderne under kolonitiden betegnede som ”Østens italiensk”. Han kom til Danmark i 2012 med en Master of Science i Embedded Systems Design fra universitetet i Glasgow i bagagen – og i forventningen om bedre jobmuligheder.

Sunilkumar husker den første danskundervisning på IA Sprog som sjov og lærerig, ikke mindst når danskholdet var på ekskursion. Blandt andet besøgte de Christiania, og det var en stor oplevelse. Først var det lidt svært at lære dansk men Sunilkumar var en vedholdende kursist som mødte op hver gang, og derfor begyndte det hurtigt at gå fremad.

”Den danske grammatik er svær. Men vi laver mange gode opgaver i klassen og online så vi igen og igen kan arbejde på at blive bedre,” siger Sunilkumar.

Vil fokusere på flydende dansk

Sunilkumars første job i Danmark var hos nemlig.com. Han kontaktede simpelt hen chefen for firmaet personligt, og efter at denne havde kigget på Sunilkumars cv, lovede han at ringe tilbage.

”Det gjorde han faktisk allerede efter et par uger, og så havde jeg et job! De første måneder arbejdede jeg som lagermedarbejder. Og fordi jeg var hurtig til mit arbejde, blev jeg forfremmet til produktionsmedarbejder og koordinator. Her var det mit ansvar at alle varer blev pakket korrekt. Jeg arbejdede for nemlig.com i næsten to år. Og mens jeg arbejdede der, søgte jeg stillinger inden for mit eget felt,” fortæller Sunilkumar.

Det gav pote i februar 2014 hvor han kom til samtale hos Liqtech Inter-national som laver keramikfiltre til vand- og luftfiltrering. Firmaet ledte efter en medarbejder til vedligeholdelse og teknisk styring af ovnene hvilket Sunilkumar have praktisk erfaring i. Samtalen gik godt, og Liqtech ansatte Sunilkumar – først i en tremåneders praktikperiode og derefter på fuldtidskontrakt som tekniker og operatør.

”Jeg arbejdede der i knap halvandet år, og det var en rigtig god ekstra erfaring at få på mit eget fagområde,da firmaet bruger samme type platform som jeg er uddannet i. På Liqtech fik jeg mange e-mails på dansk, og en del kollegaer talte dansk til mig så nu vil jeg fokusere på at lære flydende dansk inden jeg får et nyt job. Det skulle gerne være inden for mit fagområde,” siger Sunilkumar.

Tænker på det jeg har lært

En af Sunilkumars største succesoplevelser ved at lære dansk har været at kunne tale sproget på indkøb i forskellige butikker – og ikke mindst til jobsamtaler. Han kan rigtig godt lide at bo i Danmark, og han fremhæver især imødekommenheden og danskernes afslappede attitude. Desuden beundrer han den danske velfærdsmodel som han mener er et godt og stærkt system. Når han bliver bedt om at pege på nogle negative ting ved at bo her, kan han ikke umiddelbart komme i tanke om nogle.

”Jeg tænker meget på alt det jeg har lært. Jeg ville have haft det svært uden den viden jeg har fået om dansk kultur og samfund. Jeg kan forstå folk i Danmark. De kan forstå mig. Og IA Sprog er et godt sted at lære både om samfundet, sproget og de kulturelle normer som ellers kan være vanskelige at afkode.”

Sunilkumar vil gerne have et arbejde som frivillig i eksempelvis Røde Kors fordi det kan hjælpe ham til at blive endnu bedre til dansk. Og så vil han gerne blive boende i nærheden af København da familien har sit netværk her. Men skulle det rigtige job vise sig et andet sted, er han også klar til at flytte.