Hari er tidligere kursist på IA Sprog → Min ambition er at blive folketingspolitiker

Min ambition er at blive folketingspolitiker

Hari Neupane bor i Nordvest hvor han har taget Prøve i Dansk 3 på IA Sprog. Nu stiller han op til Kommunalvalget til Borgerrepræsentationen i København. Hans mærkesager er integration, bæredygtighed og blandede boliger.

Midt i den travle valgkampagne hvor han blandt andet deltog i vælgermødet her på IA Sprog, tog Hari sig tid til at fortælle os sin historie – om hvorfor han kom til Danmark, om hvorfor det er vigtigt at lære dansk og om hans politiske ambitioner.

Hari er 38 år og kommer fra Nepal. Her er han uddannet kandidat i statskundskab og har arbejdet som underviser og som selvstændig ‘hostel warden’ – en slags opsynsmand på en kostskole.

Han ville gerne videreuddanne sig, og da der ikke var mulighed for det i Nepal, var han på udkig efter muligheder for at læse videre i udlandet. At det blev Danmark skyldtes dels at han havde en ven der boede i landet, dels at han ser Danmark som et af verdens mest udviklede og civiliserede lande. Så Hari ansøgte om og fik bevilget opholdstilladelse som studerende i Danmark. Det var i 2008.

Vigtigt at tale det sprog der tales der hvor man bor

Zibat (Zealand institute of business and technology) i Køge lagde Hari ud med at tage en AP Degree in Leadership and Management for efterfølgende at gennemføre kandidatuddannelsen i International BusinessNils Brock. Det tog cirka 5 år i alt.

Sideløbende gik Hari til danskundervisning og bestod PD3 i 2012. Det er vigtigt man taler det sprog der tales der hvor man bor, mener Hari:

“På IA gik jeg på Intensiv og fokuserede på udtalen. Lektierne tog 2-3 timer dagligt og samtidig skulle jeg arbejde og passe mine studier. I starten var det svært og hårdt. Men det blev nemmere og nemmere med tiden. Ved siden af lektierne læste jeg meget i aviser især Metroxpress, BT på nettet og nyhederne på Danmarks Radio Ligetil.”

At arbejde som rengøringsassistent som højtuddannet

Haris første arbejde i Danmark var som rengøringsassistent i en kommunal rengøringsenhed. Her var han i 7 år i alt fra 2010-2017.

“Jeg bliver tit spurgt om hvorfor jeg som højtuddannet arbejdede som rengøringsassistent. Jeg svarer at man som nydansker må starte med at tage det job man kan få. Også selvom det måske ikke passer til ens uddannelsesniveau, men så får man kendskab til dansk arbejdspladskultur og værdier. Det kendskab er nødvendigt for at klare sig godt på en dansk arbejdsplads.”

Som rengøringsassistent talte Hari engelsk i begyndelsen men gik efter den første tid over til dansk. Den største succesoplevelse med det danske sprog var da han efter 2 år blev valgt som tillidsrepræsentant i rengøringssektionen.

Som frivillig i Red Barnet bliver jeg klogere og klogere

Hari har altid været interesseret i politik og frivilligt arbejde:

“Min intention er at jeg vil deltage i frivilligt arbejde og være politisk aktiv. Min ambition er at blive folketingspolitiker og gøre en forskel på integrationsområdet.”

Hari har arbejdet som frivillig i Red Barnet i 4 år, først som indsamler og de sidste 2 år som koordinator i landsindsamlingen. Gennem det frivillige arbejde får han nye fællesskaber, udvikler sit danske sprog, udvider sit netværk, udveksler erfaringer og føler han bliver klogere og klogere.

Håber selvfølgelig at blive valgt som kommunalpolitiker

I barndomshjemmet i Nepal blev der talt meget politik hvilket satte tanker i gang hos Hari selv. Den politiske interesse drejede sig om lighed, heriblandt kvinders rettigheder.

I 2012 blev Hari medlem af Socialdemokratiet, og han har siden da været meget politisk aktiv. Det blev Socialdemokratiet fordi det er et af de største partier i Danmark, der kæmper for lighed, frihed og solidaritet. Integration ligger også i centrum af Socialdemokratiets ideologi. Men partiet har taget en kovending i udlændingepolitikken, hvilket er noget Hari kæmper imod internt:

“Hvis jeg får et sår på min finger, så vil jeg jo heller ikke skære det væk, men i stedet sørge for en plejende og ordentlig behandling.”

Hari sidder også i partiets centrale integrationsudvalg sammen med 9 andre partifæller. Her debatteres det hvordan man finder en balanceret løsning på flygtningekrisen – og integration i det hele taget.

Flygtningementor og Rollemodel

De sidste par år har Hari arbejdet som flygtningementor i Tårnby Kommune i samarbejde med Foreningen Nydanskere og FIU Ligestilling, og som Rollemodel i Københavns Kommune. Her tager han rundt på skoler, sprogskoler, SOPU, SOSU og lignende og fortæller sin egen historie.

Men lige nu har Hari meget travlt med valgkampagnen inden kommunalvalget den 21. november. Mærkesagerne er integration, bæredygtighed og billigere blandede boliger. Privat bor Hari i Nordvest med sin kone og to døtre på fem og ni år. Den store pige, Zenisha, hygger sig med at rette sin far når han kommer til at lave fejl i udtale eller formulering.

Læs mere om Hari på hans  Facebook-side.

Se video fra vælgermødet på IA Sprog den 8. november 2017: