Mød én af IA Sprogs kursister ✻ João ✻ sketchtegner og 'site manager' i CMT

København set gennem en blyant

København er en by der har mange ting. Den har natur, vand og fascinerende bygninger. De ting fanger portugisiske João Albergaria. Han fanger dem gennem sine sketchtegninger.

João er 48 år gammel og bor i Bagsværd. Han er født på Azorerne og flyttede senere til Porto for at uddanne sig til arkitekt. Udover portugisisk taler han spansk, italiensk, engelsk, fransk og noget dansk. João har tegnet alt fra Frederiksholm Kanal til Storkespringvandet til Bispebjerg Hospital.

Fik job i Danmark via en ven

I 2012 var João egentligt på vej til at flytte til Algeriet, men så fik han via en ven et job for metrobyggeriet i København og flyttede herop i stedet. João vidste ikke så meget om Danmark dengang:

Da min ven sagde, at jobbet var i Danmark, tænkte jeg bare på LEGO og vikinger. Jeg vidste ikke rigtigt hvad Danmark var. Jeg vidste ikke noget om dansk politik eller lignende, jeg vidste bare at det var et rigt land.

João arbejder i firmaet CMT (Copenhagen Metro Team) som site manager på Gammel Strand Station. Han arbejder dog ikke decideret som arkitekt, men med at organisere:

Jeg organiserer alt aktivitet på stedet. Jeg forklarer tegningerne til bygningsarbejderne, bestiller materialer og taler med sikkerhedsrepræsentanter.

Succesoplevelse med ’Den eneste ene’

João holder lige nu pause fra sprogskolen, fordi han arbejder meget. Han gik på Danskuddannelse 3 og blev næsten færdig med modul 4. I starten da han lærte dansk var det mest for nysgerrighedens skyld og for at komme lidt ind på livet af danskerne:

”Det var mest for sjov, jeg var nysgerrig. Jeg tænkte også at det ville være nemmere at omgås danskere. Det var fint at lære noget dansk. Danskere er mere åbne hvis du også er åben og forsøger med dansk. Det er godt i det mindste at udvise lidt interesse for et lands sprog.”

Desværre foregår det meste på engelsk på Joãos arbejde, så han bruger ikke rigtigt dansk der:

”Jeg behøver ikke dansk på arbejdet, der taler vi engelsk. Men nogle gange har jeg overrasket nogle danske kolleger når de opdagede, at jeg kunne forstå dem, når de talte dansk indbyrdes.”

João synes udtalen er svær, men han forstår som sagt ganske meget dansk. Han havde en særlig succesoplevelse da en af hans lærere viste hans klasse den danske film ’Den eneste ene’, og João kunne forstå hele filmen uden undertekster. Generelt har João været glad for sin tid på IA Sprog:

”Jeg havde Thorkild, Charlotte og Bodil, og de var alle fantastiske. Jeg har gode minder herfra, de gav mig meget viden. Lærerne i Baghuset har også hjulpet mig meget med for eksempel testtræning.”

Godt øl, mindre spændende mad

Som alle andre udlændinge synes João at der er fordele og ulemper ved at bo i Danmark. Han nævner at den danske sommer med de lange, lyse dage er vidunderlig, og at folk om sommeren er afslappede og glade. Atmosfæren i de danske byer er også rar, og København føles som en ret sikker by. João har en klar holding til hvad vi spiser og drikker:

”I har gode øl, men jeg synes ikke, at det danske køkken er så fantasifuldt …”

Han tilføjer også ’det klassiske dilemma’ som mange udlændinge har her i landet – det kan være svært at få danske venner og tale dansk med dem.

”Danskere er generelt venlige, men de er ikke så gode til at få venner som voksne, de holder sig meget til de venner de har fra skolen. Danskere er også gode til engelsk. Det betyder så bare at det kan være svært at komme til at øve dansk med danskere.”

Sketchtegner i sin fritid

Joao laver sketchtegninger som hobby, han er med i Facebookgruppen Urban Sketchers Copenhagen, og han har en masse sketchtegninger på sin Instagramprofil. Han ynder at tegne København og har et godt øje for at fange byens atmosfære:

”Du kan udtrykke dig gennem sketchtegninger, du genskaber atmosfæren på et givent sted”.

For João er at tegne en måde at slappe af på: ”Jeg stresser af når jeg tegner. Det hjælper mig med at slappe af.”

Skal bruge dansk til at finde et nyt job

João vil gerne blive i Danmark og fortsætte med at arbejde her, og han er bevidst om at han på et senere tidspunkt for alvor vil få brug for dansk:

”Jeg skal bruge dansk til at finde et nyt job når det her projekt med metroen er færdigt. Jeg skal måske allerede søge et nyt job om cirka et år. Det er nemmere at finde et job her hvis jeg kan dansk.”

Men han ønsker dog at arbejde noget mindre, da han lige nu arbejder mellem 10 og 11 timer om dagen.

”Jeg vil gerne kun arbejde 37 timer om ugen i fremtiden, så jeg har mere tid til at tegne”, slutter João med et håbefuldt smil.

Sketchtegner Joao hviler sit hoved i hånden mens han tegner.Sketchtegner Joao hviler sit hoved i hånden mens han tegner.