kursistrådsformand på IA Sprog

Jeg er formand for IA Sprogs kursistråd

Jeg hedder Sandra Bulotaitė. Jeg er 36 år, og jeg er født i Litauen i en lille by ved navn Mažeikiai. Mit modersmål er litauisk. Jeg kom til Danmark for 4 år siden, og nu bor jeg på Nørrebro i København.

Inden da havde jeg boet 3 år i Spanien. Det er dejligt i Spanien, men det var svært at få arbejde, så vi tænkte at prøve at flytte til et andet land. Jeg havde hørt, at Danmark var et åbensindet land, og at der var et godt sundhedssystem og gratis uddannelser. Danmark er et dyrt land, men man kan også tjene godt, så vi besluttede at prøve.

Hårdt men sjovt i begyndelsen

Mit første arbejde var som avisbud om natten. Selvom det var et hårdt job, havde jeg det sjovt. Jeg kalder den slags job ‘sport for pengene’: Du går til fitness, og de betaler dig! Et stykke tid efter fik jeg også et andet job som rengøringsassistent på en restaurant, og et års tid efter fik jeg et barn.

Jeg begyndte at lære dansk så snart jeg fik mit cpr-nummer, selvom jeg havde meget travlt med to job om dagen og sprogskole om aftenen. Det var en temmelig svær tid for mig med så mange ting på samme tid. Jeg taler mange sprog, men dansk synes jeg er det sværeste, især udtalen, som f.eks. forskellen på a-æ-e-i og u-o-å, og så er der så stor forskel på hvordan man taler og skriver. Jeg har lært rigtig meget, men ikke nok endnu. Jeg vil især gerne kunne forstå dansk og tale uden at anstrenge mig. På IA Sprog har jeg haft mange søde lærere, der har hjulpet mig med at lære dansk. Jeg elsker at gå i skole, fordi jeg har mulighed for at møde mange mennesker fra forskellige lande og forskellige kulturer – det er spændende! Nu har jeg en rigtig sød lærer, og alle kursisterne i klassen snakker næsten kun dansk, så vi hygger os, har det sjovt og lærer dansk samtidig. Jeg er næsten færdig med sprogskolen, men da jeg gerne vil lære mere, starter jeg efter sommerferien på FVU og bagefter på frisørskolen. Min store drøm er at åbne min egen frisørsalon.

Kursistrådet  på IA Sprog

Jeg kom til første fællessamling med min lærer og min klasse. Det var bare for sjov, noget andet end bare at lære dansk i klassen. Dengang forstod jeg ikke hvad et kursistråd betød. Da det var færdigt, snakkede vi i klassen om, hvem der kunne tænke sig at være med, og min lærer Maria syntes, at jeg skulle prøve at melde mig. Til det første møde blev jeg valgt som formand. Jeg ved stadig ikke hvorfor folk var enige om at det skulle være mig. I kursistrådet snakker vi rigtig meget, så nu må jeg næsten være klar til mundtlig eksamen.

Til kursistrådsmøderne hygger vi os altid med kage og kaffe eller te. På det første møde snakkede vi om idéer til, hvordan vi kan forbedre skolen, hvordan vi kan lære dansk hurtigere samt mulighederne for at tale dansk uden for klassen. Det er vigtigt for os i kursistrådet at høre alle kursisters mening på IA Sprog: Hvad er godt? Hvad kan forbedres på skolen?

Kursistrådet står også for en række arrangementer og tiltag, bl.a. Foreningsdagen i april samt samtalehjørnet i forbindelse med studieværkstedet. Før Foreningsdagen lavede vi en video til skolens facebook-side, og vi gik rundt på hele skolen og fortalte om dagen. Det var sjovt at møde kursisterne på skolen på den måde. Foreningsdagen var en god mulighed for at møde danskere, få kontakt til foreningerne og skabe netværk. Nogle kursister har ikke lyst til at komme i kursistrådet fordi de ikke snakker så godt dansk. Det er synd, for det er en rigtig god mulighed for at lære dansk hurtigere. Jeg har lært så meget, selvom jeg stadig ikke forstår alt. Lærerne i kursistrådet hjælper og forklarer, så alle forstår, så alle kursister er meget velkomne i kursistrådet! Vi kan altid bruge flere kursister og flere idéer.

Jeg føler mig hjemme her

Jeg synes det er meget vigtigt at lære dansk, når man bor i Danmark, for så kan man nemmere integrere sig i dansk kultur, i det danske sociale liv, finde flere venner og finde bedre job. Jeg elsker at bo i Danmark. Jeg føler mig hjemme her. Det er et smukt land med venlige mennesker og lækker mad. Og jeg elsker at cykle her. Mange mennesker kan ikke lide det danske vejr, men for mig er det helt ok, her er slet ikke lige så koldt som i Litauen. I de 4 år jeg har været her i Danmark har jeg aldrig fået noget kulturchok, måske fordi Danmark lidt ligner Litauen. Alle lande har fordele og ulemper, som det er vigtigt at lære at leve med, når man bor der.