Portræt af Carlos som smiler. Han har lært dansk hos IA Sprog og det føltes næsten som at være en baby.

Som at være en baby

”Det var som at være en baby der skulle lære at lave lyde.”

Sådan beskriver 37-årige brasilianske Paulo Castro hvordan det var at starte til danskundervisning. Paulo kom til Danmark i 2009 og startede på IA Sprogs Intensive danskkursus.

Paulo fandt hurtigt ud af hvor meget det danske skriftsprog og den danske udtale adskiller sig fra hinanden:

”Det er ligesom at lære to sprog på én gang fordi der er så stor forskel på det skriftlige og det mundtlige.” Udtalen var altså den største udfordring for Paulo, men Intensivs fokus på netop udtale hjalp ham, og han var også rigtig glad for sin lærer Anette.

[ˈØnleŋ]?

Det første år i Danmark talte Paulo mest engelsk for at være sikker på at blive forstået. Men lidt efter lidt forsøgte han sig på dansk. Nogle danskere rettede høfligt på ham, for eksempel at yndling udtales [ˈØnleŋ]. Paulo lærte af rettelserne, og han lærte også nye ord hver dag. Paulo endte med at gennemføre Danskuddannelse 3 på halvandet år og fik 7 til den afsluttende Prøve i Dansk 3.

I Brasilien arbejdede Paulo som lærer i folkeskolen og gymnasiet. I Danmark fik han arbejde på en café som barista hvor han endte med at arbejde i otte år. Det var hårdt for Paulo at stoppe der, for arbejdspladsen betød meget for ham: ”Det var svært at klippe navlestrengen fordi de bedste oplevelser jeg har haft, har jeg haft gennem det job. Jeg er glad og taknemmelig for at have fået venner og netværk gennem jobbet. Og jeg har lært dansk kultur og værdier gennem arbejdet. Gennem jobbet kunne jeg styre min økonomi og forsørge mig selv og mit ophold i landet. Arbejdspladsen var en form for mit andet hjem – trygt og rart.”

Paulo læste til bygningskonstruktør fra 2011 til 2015, og senere startede han på Aalborg Universitet, København, hvor han er i gang med en kandidat i tekno-antropologi.

”Uddannelsen kan forklares som en bro mellem menneskelige problemer og teknologi. Man laver analyser der hjælper virksomheder til at optimere deres teknologi. Et eksempel kan være at etablere haver i storbyer” forklarer Paulo.

Den private velfærd

Paulo mener naturligvis at der er både fordele og ulemper ved at bo i Danmark. Af ulemper mener han at danskere går meget op i, at man skal passe sig selv. Man skal ikke blande sig, og man hjælper ikke hinanden så meget. Det er bagsiden ved velfærdssamfundet.

”I Brasilien har vi ikke et velfærdssamfund, men til gengæld er vi åbne og hjælper hinanden,” sammenligner Paulo.

Fordelene ved at bo i Danmark er at her er der tillid, ligestilling og hygge. Det mener Paulo passer godt til hvad han definerer som gode livsværdier. Desuden er han glad for stilheden i Danmark:

”Jeg elsker lyden og stilheden af snevejr. Al den stilhed i Danmark har lært mig selv endnu bedre at kende og at lytte mere til mig selv. I Brasilien er der varme og larm og samba.

”Uden et sprog er næsten som uden en sjæl

Paulos planer for fremtiden her i Danmark er at han håber på at blive færdig med sin kandidat om to år, at finde den store kærlighed og at leve et nærværende og kreativt liv.

Til sidst filosoferer Paulo over hvad tiden på IA Sprog har betydet for ham. Det har været hårdt med undervisningen og alle lektierne på Intensiv dansk, men det har også været vidunderligt. Det er svært at lære et nyt sprog, men når man så har lært det giver sprog én noget ganske særligt. Som Paulo udtrykker det: ”Uden et sprog er næsten som uden en sjæl”.

Intensive danskkurser