Om at lære dansk selvom man er ældre – mød kursisten Dick

Jeg kan godt lide at være en gammel mand på IA Sprog

Da Dick for 5 år siden flyttede til Danmark på grund af sit nye arbejde, kunne han ikke meget dansk. Dick kommer oprindeligt fra London og arbejder nu hos elselskabet Dong Energy.

Kender sin lærer fra opgangen

Efter nogle år i Danmark gik det op for Dick at han burde lære lidt dansk for at kunne begå sig bedre i samfundet. Verden er lille, og Dick var så heldig at han faktisk kendte sin nuværende dansklærer Jette allerede inden han startede, for de bor i samme opgang.

“Jette overbeviste mig om at jeg bare skulle komme til undervisning hos hende,” siger Dick, “og det er jeg glad for at hun gjorde, Jette er en god lærer, og jeg er glad for endelig at være begyndt at lære dansk!”

Ikke så svært at flytte til Danmark

Dick siger at han aldrig har fået noget egentligt kulturchok i Danmark, og efter 5 år her er han faldet utrolig godt til. Selvfølgelig har der været ting han har skullet vænne sig til.

“For eksempel har jeg skulle starte forfra med at lære at cykle,” griner han. “Københavnere cykler meget stærkt, og i myldretiden kan der virkelig være kaos på cykelstierne. Så gælder det om at holde tungen lige i munden.”

Dick fortæller også at han stadig skal vænne sig til at bilerne kører i modsatte side af hvad de gør i England, og det kan være farligt når man skal svinge til højre. Og så er der selvfølgelig det danske sprog. Når man har engelsk som modersmål er der mange ord vi har til fælles, men det kan godt være rigtig svært med udtalen.

“Det er især de stumme bogstaver i skriften, der kan være svære at huske. Og stød! Stød er temmelig vanskeligt at mestre,” konstaterer han.

Jeg er meget ældre end alle de andre kursister på mit hold

Dick er meget ældre end de andre kursister på hans hold, men det synes han ikke gør noget, og han har aldrig oplevet at det er svært at tale med sine meget yngre medkursister.

“Ja, mine medstuderende er faktisk yngre end min datter. Vores kulturelle forskelle er meget større end aldersforskellen,” siger Dick og fortæller at der er mindst 10 forskellige nationaliteter fra hele verden på hans hold, lige fra England til Syrien og Kina.

Dick er egentlig ikke meget sprogligt anlagt, siger han. Han er matematiker. Men her synes han alderen hjælper ham. “Det er som om man bliver et mere helt menneske når man bliver ældre”, filosoferer han. “Det er som om man bliver mere klar over forskellige aspekter i livet, og det tror jeg på en eller anden måde hjælper mig med at få en god indgangsvinkel til at lære dansk.”