Danskundervisning på Metropol

Kandidatuddannelse i Danmark, ja tak

Merlijn de Rijcke fra Belgien har været et halvt år på udveksling i Danmark med sin bacheloruddannelse og deltog ved siden af det i danskundervisningen med IA Sprog på professionshøjskolen Metropol. Nu er det halve år gået, men Merlijn vil gerne blive for at tage en kandidatuddannelse her.

Merlijn på 25 kommer fra Gent i Belgien. I januar afsluttede han sin bacheloruddannelse i socialt arbejde med specialisering i socialpolitik. Uddannelsen handler om hvordan nye politikker laves, og hvordan de kan påvirkes udefra, altså hvordan regeringer og NGOer arbejder, forklarer Merlijn.

Det sidste semester har han tilbragt på professionshøjskolen Metropol som udvekslingsstuderende i form af en praktik:

”Mit universitet foreslog mig København som praktiksted fordi jeg interesserer mig for klimatilpasningsprojekter, og dem er der mange i København.”

Merlijn fortæller, at København er en ’first mover’, hvad angår projekter inden for klimatilpasning.

Han har brugt København som en ’case’ til sit bachelorprojekt, der samtidig er et forskningsprojekt for byen Gent.

Danskundervisning på professionshøjskolen Metropol

Mens Merlijn har været på udveksling, har han gået til danskundervisning med IA Sprog ude på professionshøjskolen Metropol. Han gik på Danskuddannelse 3, modul 1. Han har været glad for undervisningen. Han har kun taget et modul, men han kan allerede en masse ord og forstår en hel del dansk. Han husker især modultesten:”Modultesten var ret fed, læreren talte kun dansk. Det var ligesom at have en slags rigtig samtale på dansk.”  

Da samtalen falder på livet i Danmark, fortæller Merlijn:

”Der er et godt socialt liv i Danmark, og folk er venlige, især om sommeren. Om vinteren er det dog lidt hårdt med alt det mørke.”

Merlijn har også bemærket nogle forskelle mellem danskere og belgiere.

”Danskere er lidt mere lukkede end belgiere. Og danskere vil heller ikke gå over for rødt lys. Det gør alle i Gent!”

Kandidat i klimaforandringer i København

Udvekslingsopholdet i Danmark har givet Merlijn blod på tanden. Han vil gerne blive i Danmark og lære mere dansk. Hans plan er, efter et kort visit i Belgien for at forsvare sit bachelorprojekt, at komme tilbage til Danmark for at tage en kandidat i klimaforandringer på Københavns Universitet. Sagen er bare den at uddannelsen ikke starter før i september, så han skal finde noget at lave i mellemtiden. Men han har en plan der også involverer at lære mere dansk:

”Mens jeg venter på at kandidaten starter, vil jeg gerne blive i Danmark og lave noget frivilligt arbejde eller tage endnu en praktik. Så kan jeg også lære mere dansk. Og hvis jeg kommer ind på den kandidat her, så vil jeg rigtig gerne være i stand til at tale dansk. Det er fedt at kunne tale sproget det sted du bor.”

Til spørgsmålet om Merlijn gerne vil arbejde i Danmark efter kandidatuddannelsen, så ved han det ikke. Det er en mulighed, men alt kan ske efter han er færdig med sin uddannelse.

Indtil videre er planen bare ’kandidat i Danmark, ja tak’.