Carlos Steel fitter and student at the IA Sprog metro team

Stålmontør og kursist på IA Sprogs metroarbejderhold

Carlos er lidt nervøs. Hvorfor vil IA Sprog lave en artikel om ham? Jo, det vil vi, fordi Carlos har lært meget dansk på kort tid på trods af en kort skolebaggrund.

Carlos går på Danskuddannelse 1 der er for kursister med en kort skolebaggrund, på IA Sprogs metroarbejderhold. Han er 36 år gammel og oprindeligt fra Guinea Bissau, et lille land i Vestafrika. Han flyttede senere fra Guinea Bissau til Portugal hvor han har boet i 15 år. Hans modersmål er portugisisk og kreolsk fra Guinea Bissau.

Det er svært, men det kommer lidt efter lidt

 I 2015 kom Carlos til Danmark for at arbejde som stålmontør på metrobyggeriet i København. På metrobyggeriet er de fleste andre byggearbejdere udlændinge, og det kniber derfor med dansk på arbejdet. I den afdeling Carlos arbejder i, tales der kun portugisisk. Den eneste mulighed Carlos har for at bruge dansk på arbejdspladsen, er når han tjekker ind på byggepladsen.

Det er danskere, der tjekker ID-kort, når vi møder ind på arbejde, og der siger jeg altid ”Hej, hvordan går det?”, smiler han. 

Carlos har nu gået til dansk i knapt ti måneder på IA Sprogs metroarbejderhold. Han er rigtig glad for det, og han giver sin sprogundervisning æren for at han kan tale og forstå noget dansk i dag.

Jeg ville ikke kunne lære dansk uden hjælp fra sprogskolen. Uden lærerne ville jeg ikke kunne noget som helst dansk. I starten var det meget svært at lære et nyt sprog, men nu går det bedre. Det kommer lidt efter lidt.”

Midlertidig arbejdsløs med ekstra tid

Eftersom det er vanskeligt for Carlos at bruge dansk på arbejdet, opsøger han andre muligheder:

Jeg forsøger i supermarkedet, jeg taler med personalet på dansk, hvis der er noget jeg ikke kan finde.”

På et tidspunkt, som det er normalt i byggebranchen, var Carlos midlertidigt arbejdsløs. Den ekstra tid, han pludseligt fik, betød at han gav den endnu mere gas med dansk. Han kastede sig sågar ud i at tale med a-kassen på dansk om dagpenge. Carlos tilføjer grinende ”Det var nu mest sådan ”Hvordan går det?”, men jeg prøvede!”

Fremtiden for Carlos og hans familie

Carlos kan godt lide at arbejde i Danmark og han værdsætter de danske arbejdsforhold. Kombineret med at han er glad for gå på sprogskole, er han meget motiveret for at lære mere:

”Jeg vil gerne blive her i Danmark og arbejde og lære mere dansk. Jeg vil gerne lære meget mere om kulturen og om det danske samfund. Det er godt at lære noget om hvordan det er i Danmark. ”

 Som mange andre af metroarbejderne har han kone og børn i hjemlandet. I Portugal bor hans kone med deres fire børn i alderen 3 til 18.

Og selvfølgelig vil jeg gerne have min familie herop, det kunne være dejligt”, slutter han.

Læs mere om danskundervisning for udenlandske medarbejdere på Metro her: Kolleger og klassekammerater
Se en Facebookvideo med lærer og kursist der skifter roller:

WHEN THE TEACHER IS THE STUDENT: The teacher Julie learning Portuguese from Ricardo. She is working hard! :)
Når dansklæreren er kursisten: Lærer Julie lærer portugisisk af kursisten Ricardo. Hun er på hårdt arbejde! 🙂