Dansk som fjerde sprog

Kalyani Gupte er 39 år gammel. Hun kommer fra Mumbai i Indien. Kalyani bor i Charlottenlund med sin mand. De kom til Danmark i 2016, og kort tid efter startede hun til dansk hos IA Sprog.

Dansk som fjerde sprog

Kalyani taler marathi, hindi og engelsk så da hun tog hul på dansk, var det hendes fjerde sprog. Som mange andre nybegyndere syntes hun at dansk var udfordrende.

”Da jeg startede med dansk, syntes jeg det var rigtig svært. Men jo mere jeg kom i skole, jo mere lærte jeg. Lærerne sørgede for at undervisningen var interessant, og det motiverede mig til at holde fast. Nu er det bare sjovt og spændende. Jeg har bestået tre moduler, og jeg er opsat på også at bestå de sidste moduler.”

Arbejde i Danmark

Kalyani kom til Danmark, da hendes mand fik arbejde for det indiske firma Tech Mahindra i København. Her arbejder han som IT-ingeniør. Hendes mands kontrakt udløber dog muligvis i 2019, og så skal de finde ud af hvad de gør. De vil dog gerne begge blive i Danmark, og Kalyani vil også gerne finde arbejde her og gøre brug af sine mange uddannelser fra Indien.

Hun har blandt andet en bachelor i mikrobiologi og genforskning, en diplomuddannelse i business management og IT, og hun er også uddannet indretningsarkitekt.

”Mit ønske for 2018 er at jeg finder et job her i Danmark – enten et normalt job eller et frivilligt job. Jeg vil gerne undervise eller lave administrativt arbejde.”

Duften af kaffe

Kalyani mente fra starten at det var vigtigt at lære dansk, selvom hun og hendes mand måske kun skulle være i Danmark i en begrænset periode.

”Jeg følte at eftersom jeg skulle bo her, så var det nødvendigt at lære sproget, så jeg kunne tale med folk og få et arbejde her. Desuden er det også vigtigt at lære sproget for at forstå et lands kultur og historie.”

Kalyani er meget glad for at komme på IA Sprog, og hun glæder sig altid til undervisningen.

”Jeg nyder at komme her, jeg har fået mange nye venner. Der er en god stemning, og lærerne er søde og hjælpsomme. Og så kan jeg godt lide at blive mødt af duften af kaffen når jeg træder ind i kantinen. Der er noget rart over det,” smiler hun.

En succesoplevelse

Da vi spørger Kalyani om hendes største succesoplevelse i hendes læringsproces, svarer hun:

”Den dag hvor jeg kunne forstå beskederne over højtalerne på togstationen! Det var et stort øjeblik, jeg kunne forstå og følge en instruks på dansk! Dernæst var det da jeg begyndte at kunne forstå breve og SMSer vi fik på dansk. Jeg kunne forstå og forklare det til andre og altså oversætte fra dansk til engelsk. Jeg forsøger mig også nu med dansk i supermarkedet, og vi har også fået nogle danske venner. Jeg taler ikke perfekt men jeg klarer mig.”

At bo i Danmark

”Jeg synes her er meget fredeligt og smukt. Det er dejligt at være her. Folk blander sig ikke så meget i hinandens liv, og vi føler os ikke udsat for racisme. Vi føler os ikke behandlet anderledes. Folk er sjove, og der er meget fest,” tilføjer hun grinende.

Hun savner dog selvfølgelig sin familie, og der er langt fra Danmark til Indien. I forhold til vejret er hun ikke fan af kulden, og når det bliver tidligt mørkt.

”Det kan være trist om vinteren. Men jeg holder alligevel af alle fire årstider her, og jeg kan faktisk godt lide sne!”