De tre forfattere til Dansk basisgrammatik for udlændinge viser bogen frem.

IA Sprogs egen grammatikbog – Dansk basisgrammatik for udlændinge

IA Sprog har i 2017 udgivet sin egen grammatikbog. De tre forfattere bag bogen er underviser Anne Hilt, afdelingsleder og underviser Lise Rifbjerg og pædagogisk leder Eva Jensen. Vi mødtes til en snak om bogen.

Hvorfor har skolen fået sin egen grammatikbog?

Eva lægger ud: ”Der var et ønske blandt lærerne om at kunne henvise til det samme materiale på tværs af niveauer og klasser. En fordel ved at vi har vores egen grammatikbog er også, at vi kan lave præcis de grammatikopgaver, vi har brug for til bogen.”

Mange grammatikbøger kan være svære at forstå, men Dansk basisgrammatik for udlændinge er skrevet i et enkelt sprog, så også nybegyndere kan bruge den, og den kan bruges både på Danskuddannelse 2 og Danskuddannelse 3.

Dansk basisgrammatik for udlændingeLise supplerer:

”Men netop fordi bogen skulle være enkel, så har vi ikke kunnet gå i dybden med det hele – vi måtte vælge noget fra. I stedet har vi prioriteret at der også skulle være lidt om udtale samt en verbeliste”.

Verbelisten er et separat hæfte der er placeret bagerst i bogen, med over 400 af de mest brugte verbers bøjning.

Hvordan har reaktionerne på grammatikbogen været?

Før bogen gik i trykken har flere lærere haft mulighed for at præge den, og den blev også afprøvet i nogle klasser. Da bogen blev udgivet og efterfølgende udleveret til skolens kursister, efterlyste nogle på de højere niveauer uddybelser af visse ting, men ellers har der været overvejende positive reaktioner fra kursisternes side. ”Bogen blev revet væk!”, udbryder Lise.

Lærerne har også taget godt imod grammatikbogen. Der har været enkelte forslag fra lærerne til ændringer, men det er netop styrken ved selv at udvikle sit materiale i stedet for at købe det.

Lise forklarer: ”Fordelen ved at vi selv har lavet bogen er, at vi løbende kan opdatere den med nye rettelser og input, så der vil komme flere udgaver senere. Og lærerne må fortsat gerne bidrage.”

Der er i skrivende stund allerede udkommet en 2. udgave, og der kan også komme endnu flere udgaver.

Arbejdsprocessen – en stor opgave at skrive, redigere og udgive en bog

Ofte tager det lang tid at skrive og udgive en bog – det er en stor opgave at løfte. Det kan de 3 forfattere nikke genkendende til, men de synes samtidig det var en rigtig interessant opgave.

I processen var der også flere diskussioner om hvad der skulle medtages af grammatik, og hvordan det skulle forklares.

”Jeg gemte alle vores rettelser, og nogle gange gik vi tilbage efter at have forkastet noget og endte med alligevel at bruge det. Det har været lidt svært at holde styr på alle rettelserne”, fortæller Anne.

Desuden har forfatterne også haft rollen som redaktører. Lise forklarer:

”Vi har selv været redaktører og måtte for eksempel selv tage stilling til grafik – hvor der skulle være kursiv og så videre. Vi har haft flere opgaver end almindelige forfattere.”

Men samlet set har alle tre været glade for at få lov til at skrive bogen, og de værdsætter alle de input og al den hjælp de har fået fra forskellige kolleger.

Anne synes det har været en gave at få lov til at skrive bogen, og Eva siger ”det var hyggeligt og spændende. Det var sjovt at kunne nørde lidt.”

Mere grammatik på beddingDansk basisgrammatik for udlændinge

Nu er ønsket om en fælles grammatikbog blevet opfyldt. Men der er stadig et andet ønske og behov fra mange kursister og lærere; grammatikopgaver til grammatikbogen.

De opgaver er undervejs, og de vil komme til at ligge på skolen og kursisternes interne onlinelæringsplatform mit.iasprog.