Godt i gang

Der er godt gang i et af de nye materialer på IA Sprog, nemlig I gang – med blandt andet 20 videoer, der fortæller historien om en gruppe mennesker i Danmark: i hjemmet, i børnehaven, i fritiden, på arbejdspladsen, på studiet, på barselsorlov, til eksamen, til jobsamtalen, med stress og som selvstændig.

For nogle år siden meddelte Udlændinge- og Integrationsministeriet at der skulle til at ske ændringer i danskuddannelsen til voksne udlændinge. Der skulle mere fokus på arbejde og uddannelse, og det satte gang i nogle tanker og nye idéer her på IA Sprog. Dorte Nielsen og Eva Jensen kom til at stå i spidsen for et nyt projekt med at lave et undervisningsmateriale som skulle handle om disse emner. Systemet kom til at hedde I gang. Du kender det måske allerede fra undervisningen?

Det skal være interessant

Nu – cirka to år efter første idé – er det nye undervisningsmateriale færdigt og har allerede været i brug siden sidste semester. Der er tekster, film og udtale, et format alle kursister på IA Sprog kender fra vores andet materiale Skolegade. Herudover kommer der hele tiden flere og flere nye ting:

“Det er det smarte ved at materialet findes online,” siger Dorte. “På den måde er det nemt at tilføje nyt og opdatere. Det nye materiale afspejler hverdagen som vi kender den i dag, og det bringer os rundt til forskellige kendte steder i København. Vi har gjort meget ud af at det skal fremstå nutidigt og moderne, og så skal det vække interesse,” siger Dorte. “Man skal have lyst til at bruge det, så lærer man meget nemmere.”

Dorte og Eva har lagt megen vægt på at finde interessante locations, og i de mange film ser vi steder som bl.a. det karakteristiske hotel Bella Sky og Tietgenkollegiet i Ørestad, Den Røde Plads på Nørrebro og scener fra Indre By.

I gang videomateriale på IA Sprog
På location: Tietgenkollegiet i Ørestad Nord

Mød kulturen

Et vigtigt tema i I gang er kulturforskelle. Når man møder folk fra andre dele af verden, så synes de fleste at det er interessant at høre om traditioner og skikke i andre lande, og hvis man er en gruppe med mennesker fra mange lande, så kan man få mange sjove timer til at gå med at sammenligne sin egen kultur med de andres.

De fleste der har rejst i eller flyttet til et andet land, kender også følelsen af at møde en ny kultur:

“Måske bliver man overrasket? Måske får man kulturchok? Nogle gange er det svært at forstå hvad folk laver og hvorfor. Og hvordan mon det ser ud hjemme hos folk? I I gang bliver vi budt indenfor i danske hjem, arbejdsplader, i børnehaven og så videre, og vi får et indblik i hvad folk laver derhjemme, udenfor hjemmet og hvordan de i det hele taget lever,” siger Dorte, “og det inviterer til en masse diskussion i klassen.”

At tale langsomt, men naturligt

Alle I gangs medvirkende er skuespillere, enten som amatører eller professionelle, og er derfor vant til at spille skuespil. Én ting har dog været anderledes for dem, og det er genren. Når man laver skuespil til undervisningsmateriale, så er det vigtigste selvfølgelig at sproget er forståeligt, siger Dorte. Dansk er kendt som et sprog der tales hurtigt og mange gange opfattes som utydeligt, hvis man hører det første gang.

I nyere danske film taler man naturligt, præcis som man ville tale i telefon med sin bedste ven. Det betyder at det godt kan være lidt utydeligt, og at tempoet er meget højt. Hvis man ser en dansk film fra 1950’erne, så taler folk meget langsommere og udtaler mange flere stavelser. Det er altså umiddelbart nemmere at forstå sproget i en ældre dansk film, men vi synes ikke det lyder naturligt.

“Derfor har skuespillerne i I gang skulle finde et kompromis. Det har været den største udfordring for selv øvede skuespillere,” siger Dorte, “at de skulle tale langsomt og forståeligt, men stadigvæk så det lød naturligt.”

Se smagsprøver fra I gang her: