Pige som taler i telefon for at få vurderet sin uddannelse. Du kan også få vurderet din uddannelse.

Få vurderet din uddannelse

Har du taget en uddannelse, før du kom til Danmark? Hvis svaret er ja, kan du få en vurdering hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse.

En vurdering er en kort udtalelse, der fortæller, hvilket niveau og fagområde din uddannelse svarer til i Danmark. Vurderingen indeholder også oplysninger om, hvornår og hvor du har taget din uddannelse, og hvor længe den har varet. Og den beskriver indholdet af din uddannelse så konkret som muligt.

Styrelsen kan vurdere eksamensbeviser på alle uddannelsestrin – f.eks. ingeniør, elektriker eller studentereksamen.

Når du søger praktik eller job, kan vurderingspapiret sætte din uddannelse ind i sammenhæng, som en dansk arbejdsgiver forstår. Målet er, at en skole eller arbejdsgiver siger: ”Nåh, er det dén uddannelse, du har!”

Hvis du søger ind på en uddannelse, er der forskellige krav. På en erhvervsuddannelse skal du f.eks. have afsluttet uddannelse, der mindst er på niveau med den danske folkeskole. Du skal også have bestået matematik og dit modersmål ved en prøve på 9. klasses niveau.

En vurdering kan vise erhvervsskolen, om din uddannelse opfylder disse krav. På samme måde kan en vurdering bruges, hvis du søger ind på en gymnasial uddannelse eller på en videregående uddannelse. Vurderingen kan også være en hjælp, hvis du skal tale med en vejleder om, hvordan du får de bedste muligheder for job eller uddannelse.

Jo før du får vurderingen, jo bedre kan du få retning på dine fremtidsdrømme.

Sådan får du en vurdering

Hent ansøgningsblanketten på ufm.dk/vur. Her kan du læse, hvordan du gør. Det tager normalt højst to måneder, fra vi har fået ansøgningen og den nødvendige dokumentation. Vurderingen er gratis, men omfatter ikke oversættelse af dokumenter. Læs mere på ufm.dk/anerkendelse.

Tre eksempler

  • Dina fra Syrien har læst engelsk litteratur og sprog på Damascus University og afsluttet den fireårige uddannelse med en syrisk bachelorgrad. Hun har fået den vurderet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse: Uddannelsen svarer i niveau til en dansk bacheloruddannelse i engelsk.
  • Marcin fra Polen har gået 8 år i skole og gennemført en fireårig uddannelse inden for udvikling, reparation og vedligehold af elektroniske apparater og systemer. Styrelsen har vurderet, at hans uddannelse i niveau svarer til en dansk erhvervsuddannelse til elektronikoperatør.
  • Ana fra Brasilien har afsluttet en fireårig Bacharel em moda i Brasilien. Uddannelsen kombinerer kreative fag i design med salg og markedsføring af mode. Anas uddannelse svarer i niveau til en dansk bacheloruddannelse til designer.

Autorisation

Nogle erhverv er lovregulerede og kræver autorisation. Det kan for eksempel være som elinstallatør, folkeskolelærer eller sygeplejerske. Du kan se på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside, om dit erhverv er lovreguleret, og hvordan du får adgang til at arbejde med dette erhverv i Danmark: ufm.dk/le.

Af Inger Bruun, chefkonsulent & Raed El-Badaoui, international rådgiver i Styrelsen for Forskning og Uddannelse