Kaos, online og 12 i snit

Til lykke siger IA Sprogs forstander Jørgen Jespersen til Ólöf Hauksdottir

Hun fik topkarakter i DU3. Men først skulle islandske Ólöf Hauksdottir igennem skandinavisk sprogforbistring

Når man er islænding, opvokset i Sverige og har slået sig ned i Danmark, er man næsten dømt til at ramme den ‘sprogmuren’ – dér, hvor man må have hjælp til finde ud af hvad der er ‘rigtigt dansk’, og ikke ‘dislandsk’ eller ‘svansk’.

- Jeg har ikke haft dansk i skolen, og jeg troede faktisk, at det danske sprog var ligesom svensk. Men jeg forstod ikke et ord i starten, siger Ólöf Erla Hauksdottir om sin første tid i Danmark.

Det går rigtignok bedre nu, og udtalen er nærmest perfekt. Sproget er så godt, at Ólöf høstede rent 12 i gennemsnit, da hun bestod Danskuddannelse 3 eksamen i december efter en tur omkring IA Sprogs danskundervisning for norsk- og svensktalende.

Online gi’r fleksibilitet
Først var hun kursist på et modul 4-hold; derefter skiftede hun til online på modul 5, eksamensmodulet. Når man har en lille datter på tre år, er det kærkomment med den fleksibilitet, online-kurset giver.

Nu overvejer Ólöf at tage Studieprøven, overbygningen på DU3. Hun går på Copenhagen Business School og læser bachelor i International Business – det foregår godt nok på engelsk, men hvis hun vil læse videre på et dansksproget studium, vil Studieprøven være til hjælp. At det nu sandsynligvis bliver muligt at tage Studieprøven online på IA Sprog, frister kun Ólöf endnu mere.

- Men først vil jeg selv træne mit danske så meget som jeg kan – ligesom da jeg kom til Danmark for tre et halvt år siden. Jeg gik straks i gang med at forsøge mig på dansk, se fjernsyn og øve mig alene. Når jeg synes, at jeg behøver hjælp til at komme videre, vil jeg søge undervisning, der fokuserer på mine sprogproblemer, sådan som jeg fik på det IA Sprog, siger Ólöf Hauksdottir.