Multikulturel kantine – også bag disken

Jeg vil gerne have en sandwich og en kop kaffe. Har I te og hvad koster en snegl?

Kunderne i IA Sprogs kantine på 2. sal på Hejrevej prøver deres danskkundskaber af, når de skal have lidt at styrke sig på.

Melek fra Tyrkiet, Jonna fra Danmark og Kim fra Sydkorea er kantinens faste stab

For ‘damerne’ bag disken insisterer på at tale dansk til kunderne, også selv om de ikke selv har dansk som modersmål.

Der kommer flere og flere kursister på IA Sprog og det er noget, de kan mærke i kantinen.

De har rygende travlt med at lave kaffe, smøre sandwiches og med at varme wienerbrød, som mange kursister ikke kan stå for. Og så er der forplejningen til møder på skolen, bestilling af varer, hygiejnecheck etc. etc.

På dansk, selvfølgelig!
Alt dette samtidig med, at der skal ydes god service til kunderne, som skal have lidt at spise og drikke i den korte pause. De, der springer over i køen, skal tackles med samme venlighed som de tilbageholdende – på dansk altså!

For kantine’damerne’ , Kim fra Sydkorea,  Melek fra Tyrkiet og danske kantineleder Jonna har lovet hinanden, at der skal tales dansk, både henover og bag disken! Det gælder også, når vikaren Fasal fra Pakistan er på vagt og når unge studerende tager tjansen om aftenen.

Tidligere kursister bag disken
Kim og Melek har selv været kursister på skolen, før de først var i praktik og siden blev ansat i IA Sprogs kantine. Det er måske forklaringen på, at mange af skolens kursister spørger dem til råds. når de har små eller store problemer. Kim og Melek har nok prøvet det selv.

Melek forbereder frokosten

Bag disken er der også et integrationsprojekt i gang: Hygiejneregler, administration og god kunderservice er vigtige dele af dét projekt.

Fleksibilitet og god stemning
Men også et godt samarbejde og fleksibilitet er noget, som kan læres. Og som er nødvendigt i en travl hverdag, hvor kunderne løber stormløb i pausen, hvor der skal rettes an til møder og hvor Fødevarekontrollen kan komme på uanmeldt besøg.

Når man sådan arbejder tæt sammen, er det naturligt, at man taler sammen og lærer hinanden rigtig godt at kende. – Det er selvfølgelig noget, som vi skal være ekstra opmærksomme på, når vi nu kommer fra forskellige kulturer, siger Jonna Beck.

Mon ikke det går? Stemningen er da lun som kagerne på disken!