IA’s rumænske repræsentant

Anca Zaharia passer grise i Sønderborg – og er Sprogcenter IA’s guide for andre rumænske landbrugselever

 

Anca med en af sine smågrise på gården i Sønderborg

Hun er 24 år og har studeret public relations på universitetet i hjemlandet Rumænien.

I dag passer Anca smågrise på et kæmpe landbrug i Sønderborg – og er godt tilfreds med byttet.

Desuden har hun et ekstrajob: Hun guider andre landbrugselever hovedsagelig fra Rumænien ind i Sprogcenter IA’s online-univers og introducerer dem til CDer, bøger og lektions-systemet, så de er forberedte til danskundervisningen. Den foregår pr Skype mellem kursisten (eller to kursister) og en lærer fra IA Sprog på de tidspunkter, som passer kursisterne bedst.

“Jeg synes danskundervisningen har været rigtig fin, jeg har haft tre virkelig gode lærere, og jeg savner ikke klasseundervisningen”, siger hun.

“Jeg synes, det er bedre at have læreren for mig selv i de 45 minutter, lektionen varer”, siger Anca, som siden november sidste år  har givet sine erfaringer med at modtage danskundervisning via Skype videre til omkring 30 af sine landsmænd, som alle er elever på danske landbrug.

“Alt materiale til undervisningen er oversat til engelsk, men nogle af de rumænske kursister forstår ikke engelsk så godt, og så er det en fordel, at jeg kan tale med dem og hjælpe dem”.

Når Anca har modtaget kursisternes navn og kontaktet dem for et møde, foregår assistancen selvfølgelig også på Skype, for eleverne er placeret på gårde rundt omkring i hele landet. Afstanden er ikke noget problem, for Anca holder bare den bog eller CD, hun nu forklarer om, op foran kameraet, og så er sagen klar.

Selv er Anca på vej til at færdiggøre sin danskuddannelse, hun er på Danskuddannelse 3, modul 5 og regner med at afslutte til vinter. Desværre, siger hun, får hun ikke praktiseret sit danske meget ud over sessionerne med læreren og en dansk ‘samtaleven’, som hun skyper med en gang om ugen. På gården tales mest rumænsk eller engelsk. Til gengæld er hun glad for sit arbejde – det er meget varieret og omfatter alt lige fra fodring til inseminering og nu også administrative opgaver. Der er godt nok langt fra rumænsk PR til en grisefarm i Sønderborg, men foreløbig har Anca ikke planer om at vende næsen sydpå.