Dansk når det passer

Rumænske Adriana og Daniela har mødt lærer Pia en gang om ugen online. Nu har de færdiggjort Danskuddannelse 3

De drømte måske ikke om en fremtid i Danmark, da de fulgte efter deres mænd til landbrug i henholdsvis Farsø og Præstø.

Men nu står de her, med champagne i glassene og sammen med glade ægtefæller og en stolt lærer – som de første, der har gennemført en online-uddannelse i dansk på IA Sprogs agro-online kursus.

Daniela og Adriana med lærer Pia i midten: Online-undervisning har været en rigtig praktisk og fleksibel løsning for os.

Niveauet er Danskuddannelse 3 og for Daniela Acsinte og Adriana Dumitras, begge fra Iasi i Rumænien, er et liv i Danmark nu en hel oplagt mulighed.

Begge har har fået undervisning præcis på deres niveau, selv om de selv ikke har befundet sig i nærheden af en stor sprogskole.

Fleksibel undervisning 
Online-undervisning kan nemlig tilpasses individuelt. Metoden indebærer godt nok meget hjemmearbejde og en enkelt koncentreret seance med en lærer ugentligt. Men netop den konstruktion har været ideel for de to unge kvinder – ikke mindst for Adriana, der er sygeplejerske på Farsø Sygehus. Lærer Pia Skjærbæk har taget hensyn til hendess vagtskema. “Pia har været så fin og fleksibel”, siger Adriana. Hendes mål er at specialisere sig som sårsygeplejerske. Sammen med ægtefællen Bogdan har hun købt både hus og bil.

Uddannelse og kørekort
Daniela havde planer om at blive en måned, da hun sammen med sin mand Ionut kom til Danmark for tre år siden. “Jeg taler ikke så godt engelsk, så jeg var ked af at være her. Men min mands chef spurgte, om jeg da ikke havde lyst til at lære dansk? Det kom jeg så i gang med og jeg fik også arbejde på en fabrik. Hvis du vil bo og arbejde i Danmark, skal du helst tale dansk”, erkender hun.

Men sprogskolen ligger i Vordingborg, og Daniela holdt op efter modul 3. “Jeg holdt en pause, men så fik jeg et tip om at jeg kunne lære dansk online. Nu har jeg gennemført uddannelsen! I starten var det svært, især udtalen og så alt det hjemmearbejde, men min lærer er rigtig god, og den samme hele tiden. I Vordingborg skiftede vi ofte lærer.” Daniela har arbejdet som vikar på bl.a. en kagefabrik, men nu er målet en SOSU-uddannelse. “Og så vil jeg også tage kørekort”, siger hun og smutter ud af døren sammen med Adriana, Ionut og Bogdan for at se lidt på København, inden turen går tilbage til Præstø.