Fortidsminder og nutidsdansk

De leder efter det gamle København og lærer dansk på IA

Modultesten er vel overstået! Otte glade arkæologer og kursister på IA sammen med lærer Kirsten Toft

Godt hjulpet af gravemaskiner og tunnelbor har en stor flok arkæologer i de seneste par år blotlagt den ene spændende fortidshilsen efter den anden i Københavns undergrund.

Årsagen er det udvidede metrobyggeri, og når københavnerne ærgrer sig over de mange afspærringer og udgravninger, kan de i det mindste glæde sig over, at byens historie bliver udbygget , f.eks. med en helt ‘ny’ Østerport og en brolagt gade, som er omkring 900 år gammel.

Nede i udgravningerne går snakken og nu ganske meget på dansk, trods det at flere af arkæologerne kommer fra Irland og England.

I det seneste års tid har en flok af de engelsktalende gravere nemlig fået danskundervisning på IA, og det betyder, at de nu kan gøre sig forståelige over for deres kolleger og følge med i danskernes snak. De har netop bestået modul 2 på Danskuddannelse 3, og de satser da på at blive endnu bedre, eftersom deres kontrakter med deres danske arbejdsgivere løber i hvert fald næste år med.

Dansk på arbejde og i fritid 
- Selv om de fleste danskere taler engelsk, er det en fordel, at vi kan kommunikere på dansk med vores kolleger og med de folk, der står for metro-anlægget. Det giver en positiv atmosfære. Danskere er gode til engelsk, ja, men nogle er lidt tilbageholdende, f.eks. dem på gravemaskinerne. De synes jo, at vi går lidt i vejen for dem, og så hjælper det, at vi kan noget dansk, siger Duncan fra Irland, som fandt IA Sprog på internettet og fik sine kolleger med på ideen om at lære dansk.

Også i fritiden kan det betale sig at kunne forstå og endda tale lidt af ‘den lokale stammes’ sprog. Så slipper man f.eks. for at dumme sig i forretningerne, når ekspedienten stiller spørgsmål som  ‘skal du have andet?’ og ‘var det det hele?’  Selv om de to spørgsmål begge afslutter en handel, er det ikke ligegyldigt, hvad man svarer!

En social indgangsbillet
Dansk er indgangen til det danske samfund, erkender de unge arkæologer. Socialt er det vigtigt at kunne sproget, hvis man vil ind på livet af danskerne. Og man skal helst kunne det godt! Som indbygger i England og Irland er man vant til at høre engelsk udtalt på 100 måder, men mange danskere er ikke særlig tålmodige, hvis de hører deres eget sprog med en fremmed accent. Så slår de ofte over i engelsk! lyder en lille opsang fra arkæologerne, der holder pause til februar 2012, før der igen er klar bane for deres aktiviteter.